Freakonomics
30. 08. 2017

Vyplatí se sušička?

Dnes se lehce nezávazně pobavíme o tak základní lidské potřebě, jako je praní a sušení a případně i žehlení. Je to velmi jednoduché… tedy, vlastně to není vůbec jednoduché. Vezměte si, že dnes v ČR považujeme za naprostý standard automatické pračky. Upřímně řečeno, už bychom si asi ani život bez automatické pračky nedokázali představit. Když si vzpomenu na své dětství, že jsme měli pračku a k tomu ještě ždímačku a prádlo se máchalo ve vaně, klasická stará tratramatka, tak to nejsou příjemné vzpomínky. Nedávno jsem mluvil s jedním kamarádem, který dlouhodobě pobývá v Severní Americe, a tam považují za naprostý standard, že mají nejen pračku ale i sušičku prádla. Já jsem chvíli přemýšlel, že u nás to ještě úplně takový standard není. Jak je to tedy z ekonomického pohledu?


Uvědomil jsem si, že nemít dneska sušičku, je tak trochu plýtvání. Spotřeba sušičky je dneska nula nula nic a upřímně řečeno ta trocha energie, kterou spotřebuje na sušení, je poměrně malá. Bavíme se tím pádem spíše o vstupní investici do nového zařízení do domácnosti (co do místa i financí). Na druhou stranu si uvědomte ten proces, že vezmete mokré prádlo z pračky a jen ho přesypete do sušičky, která většinou stojí nad nebo vedle pračky. Prádlo přemístíte z bubnu do bubnu, zavřete dveře, zapnete program a je vyřešeno. Celý ten úkon trvá maximálně 30 vteřin.


Teď si uvědomte, tu stejnou pračku prádla vzít někam na balkón nebo do sušárny. Případně někde v bytě do trochy volného prostoru a teď to všechno rozvěsit a srovnat. Kolik vám to zabere času? Jediné dilema je, jestli se vám radši vyplatí pořídit sušičku a ušetřit svůj čas, protože váš čas je hodnotnější v dlouhodobém efektu, než cena té sušičky.


Tím se dostáváme k té zásadnější otázce. Abyste toto mohli rozhodnout, musíte mít spočítané, kolik peněz vás stojí hodina vašeho času, abyste byli schopni rozhodnout, jestli se sušička vyplatí nebo ne. Vlastně se od sušení prádla a sušičky dostáváme k zásadnější otázce. Jak cenný a jak drahý je váš čas a co ve svém čase děláte?


Zhodnocení času, toho co v něm děláte, je důležité minimálně ze dvou aspektů. Za prvé, jestli by pro vás nebylo lepší místo věšení prádla na šňůru vydělávat peníze, a tím se vám vlastně ta sušička zaplatí. Nebo investovat do sušičky proto, abyste ten čas, který netrávíte věšením prádla, mohli strávit s rodinou, přáteli, s dětmi.


Co vy na to? Pořídíte si sušičku? My to máme v plánu..