Jak na finance
19. 10. 2017

Účtenkovka 2. díl

Druhé hledisko je, k čemu má Účtenkovka vést. Opouštím teorii statistiky. Pobavíme se jen v rovině názorů. Účtenkovka stojí poměrně velké peníze. Jen na cenách se bude každý rok rozdávat 65 milionů korun. Když to s počítám i s náklady na státní úředníky, notáře, administrativní aparát apod., kteří budou losování organizovat, tak můj optimistický odhad je, že to celé bude stát okolo 100 milionů. Přichází druhý pohled. Kolik má naopak Účtenkovka přinést peněz? Není to náhodou příliš drahý špás?


Účtenkovka má primárně zajistit výběr DPH. Říká se, že je šedá ekonomika okolo 10 -- 15 % naší ekonomiky. Pokud máme zlepšit výběr těchto daní, objem vybraných daní musí být větší, než kolik bude jejich výběr stát. V průměru stojí DPH na každém zboží okolo 15 %. Pokud se má vydělat 100 milionů navíc, což jsou přímé náklady Účtenkovky, tak zjistíte, že musíte na objemu přiznaných tržeb vybrat víc než půl miliardy korun. Teď je otázka, jestli Účtenkovka přinese tu kýženou půl miliardu korun navíc.


Když se podívám, že většinu transakcí já osobně dělám u poměrně velkých stabilních obchodníků jako třeba Tesco, Globus, OMV, Alza apod., kteří tržby přiznávají tak jak tak, upřímně nevěřím, že objem nepřiznaných tržeb dělá alespoň půl miliardy korun. Nemám ten pocit.


Pak je v tom případě otázka, jestli se chcete podílet na pseudo potírání šedé ekonomiky nebo ne, protože pokud stát selhává a šedá ekonomika ho nahrazuje, tak je otázka, jestli to dává smysl, protože najednou zjistíte, že tím, že se zúčastníte Účtenkovky, tak podporujete něco, co jde proti vám. Dá se dnes říct, že hospodský kradou a vlastně můžeme říct, že všichni kradou. Otázka ale je, jestli je to pravda.


Otázka zní, jestli chceme mít Big Brothera nad sebou. Budeme vědět přesně kdo, s kým a v čem obchoduje. Chystáte na sebe Velkého bratra naprosto dobrovolně. Bude vědět ke každému člověku registrovanému do Účtenkovky kdy, od koho a co nakoupil. Opravdu to chcete? Podle mě je to naprostý nesmysl, který vede k omezení našeho soukromí a ani z pohledu pseudo výher nedává statisticky smysl.