Jak na finance
12. 10. 2017

Účtenkovka 1. díl

Skvělá věc z pera tehdejšího ministra financí Andreje Babiše. Jedná se o loterii, která vzniká v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb, a která velmi brzy začne hýbat internetem a naším světem. Je to proto, že od prvního října je možné registrovat jednotlivé účtenky. První slosování proběhne 15.11.


Pojďme se podívat na to, co Účtenkovka je. Když jsem se o ní poprvé dozvěděl, tak jsem ji považoval za velmi špatný vtip. Když mi před necelými dvěma dny přistál dotaz, jestli se to vyplatí, a jaký to má smysl, tak jsem si uvědomil, že je nutné se k tomu vyjádřit. Stručná odpověď je, že podle mě je Účtenkovka blbost.


Vezmu to velmi ze široka, protože je potřeba se na to dívat z několika hledisek. Z pohledu loterijního je to stejné, jako když budete sázet Sazku nebo Sportku. Jde o nějakou pravděpodobnost výnosu. Druhý pohled je skrze emoce související s tím, nakolik věříme, že stát má, nebo nemá kecat úplně do všeho.


Pojďme se na to podívat ze statistického hlediska. Podíval jsem se na stránky Asociace vydavatelů karet http://www.bankovni-karty.cz/sbk/platebni-karty-v-cr/, jak jsme na tom vůbec s používáním platebních karet a poštovních transakcí, protože dohledat někde údaje o tom, kolik bylo reálně provedeno transakcí, a kolik tím pádem existuje vedených účtenek, bohužel není možné. Nenajdete to ani na stránkách Finanční správy a Ministerstva financí.


Jednoduchý odhad: v roce 2013 bylo pomocí platební karty provedeno kolem 320 milionů transakcí. Vzhledem k nárůstu se dá očekávat, že v průběhu roku 2017 bude u obchodníků provedeno cca 428 milionů transakcí. Když se podíváme na to, že v roce 2013 bylo 68 % transakcí bezhotovostních a 32 % výběrů hotovosti z bankomatů (ten trend se snižuje), dá se očekávat, že bezhotovostních transakcí bude cca 75 % a zbytek budou výběry z bankomatů. Pokud přihlédneme k tomu, že když provedete výběr z bankomatu, tak jej použijete na více než jednu transakci, tak je předpoklad, že se v roce 2017 provede bezhotovostně něco kolem necelé půl miliardy transakcí. S hotovostí je to kolem 600 milionů transakcí ročně. Měsíčně je to tedy kolem 50 milionů transakcí. Toto číslo je pro nás poměrně zásadní. Když se podíváme na web www.uctenkovka.cz, tak zjistíte, že se každý měsíc bude losovat 21 025 výher. 20 000 výher jsou výhry po stokoruně a tisíc výher jsou výhry ve vyšším pořadí. Nejvyšší výhra je jeden milion korun. Pokud by všechny účtenky byly registrované v Účtenkovce, tak vyhraje každá pětitisícová účtenka. Tedy jinými slovy, musíte zaregistrovat alespoň 5000 účtenek, abyste měli slušnou šanci, že alespoň jednou vyhrajete 100 korun. Když se podíváme do těch vyšších odměn, tam je to s pravděpodobností ještě horší. Když si vydělíte 1025 účtenek zhruba tři čtvrtě miliardou transakcí, tak zjistíte, že musíte zaregistrovat zhruba milion účtenek, abyste měli slušnou šanci, že vyhrajete jednu z těch výher. Uznávám, že pořád je to lepší pravděpodobnost než sázet Sportku či Sazku, nebo si kupovat stírací los.


Účtenkovka má velmi mizernou pravděpodobnost výhry. I když jsou losy zadarmo díky tomu, že se jedná jen o sběr účtenek a registraci, tak je důležité si uvědomit, jak drahé je v tomto případě zdarma. Krásnou knihu s názvem „Jak drahé je zdarma“ napsal Dan Ariely. Kniha mluví o tom, že věci, které jsou zdarma, s sebou stejně nesou vždy nějaké náklady. V tomto případě je to čas. Když se podíváte na aplikaci Účtenkovky, tak zaregistrovat účtenku bude trvat mezi půl minutou až minutou času. Pokud budete chtít vyhrát, víte, že při pravděpodobnosti 1:5000 zaregistrovaných účtenek, abyste měli alespoň nějakou šanci vyhrát, byť jen 100 Kč, budete muset při půl minutě na registraci jedné účtenky strávit 2500 minut vašeho času, 41 hodin času neboli celé dva dny. Opravdu vyděláte za dva dny jenom sto korun, aby to pro vás dávalo smysl? Pokud ano, tak hrajte Účtenkovku. Pokud ne, tak se na to vykašlete. Pokud budou Účtenkovku sázet všichni, tak nemám šanci vyhrát. Pokud nebude sázet skoro nikdo, tak mám šanci vyhrát skoro vždycky. Můj odhad je, že se zaregistruje reálně 10 - 20 % všech účtenek. Ale i tak, pro to abyste vyhráli, potřebujete investovat cca 5 hodin času. Chcete investovat 5 hodin času do toho, abyste vyhráli 100 Kč?


Z tohoto úhlu pohledu je Účtenkovka naprosto nevýhodná loterie. I když je stále výhodnější než Sazka či Sportka. Kdokoli, kdo kupuje losy či sází, je v podstatě naprosto neznalý v matematice. Loterie tohoto typu považuji za formu zdanění pro lidi, kteří propadli z matematiky.