Finanční poradenství
25. 05. 2017

Raději dluhopis nebo dluhopisový fond? 1. díl

Jednou za týden či 14 dní se mě buď některý z kolegů nebo některý z mých klientů zeptá na možnost investice do dluhopisu nějaké firmy, která se mu zrovna ukázala být zajímavá. Pro dnešek řekněme, že se naše fiktivní firma jmenuje “Máma, táta s.r.o.” A tato firma vydává dluhopisy.


Když kupujete dluhopis konkrétní firmy, kupujete investici, kdy vy půjčujete firmě peníze a doufáte, že vám ty peníze s úrokem vrátí. Z toho plynou zásadní výhody. První výhodou samozřejmě je, že přesně víte, kdy vám peníze má vrátit, respektive kdy vám slibuje, že vám je vrátí. Druhá výhoda je, že přesně víte, kolik peněz vám vrátí. Prostě víte, jaké množství peněz od firmy “Máma, táta s.r.o.” máte dostat. Stejně tak znáte výnosnost. Přesně víte, kolik peněz navíc vám dají, a kdy. Jestli to budou kvartální platby, pololetní či roční přesně víte předem. Ale s tím souvisí i to, co nevíte...


Za prvé nevíte, jak je firma “Máma, táta s.r.o.” finančně stabilní. Jaký má reálný byznys plán, jak vypadají hospodářské výsledky, jak vypadá její vedení. Prostě nevíte, jaká je pravděpodobnost, že firma zkrachuje. Protože i to se může stát. Představte si, že někomu půjčíte peníze a on vám je nevrátí. Už jsme se bavili o tom, jak vypadají dluhová aktiva, jak se chovají a jaká je pravděpodobnost toho, že vám firma peníze nevrátí. Pravděpodobnost rozhodně není malá. Tím pádem vy za to, že některé věci víte, platíte naopak tím, že některé věci nevíte.


Druhá věc je: Co když zainvestuji do dluhopisu peníze a pak je budu potřebovat získat zpátky? Třeba půjčím firmě “Máma, táta s.r.o.” 100 000 Kč na 5 let, ale po půl roce zjistím, “Já bych ty peníze hrozně nutně potřeboval,” protože se přihodila nečekaná událost. Dostanete své peníze zpátky nebo ne? Pravdepodobně spíš ne, protože i firma “Máma, táta s.r.o.”, když si od někoho půjčí peníze s nějakým investičním záměrem, tak vlastně ví, že je potřebuje na nějakou dobu a že je tedy nemůže splatit dřív.


Přesně tyto nevýhody naopak vyvažují dluhopisové fondy. Dluhopisové fondy obecně kupují přesně takovéhle dluhopisy firem jako je “Máma, táta s.r.o.” naprosto stejně, ale ve velkém množství a od různých firem. Vlastně dochází k tomu, že sice už neví, kdy úplně přesně a kolik dostanete, protože to závisí na vývoji všech těch jednotlivých firem a na vlastnostech všech konkrétních nakoupených dluhopisů, ale víte, že v rámci tohoto fondu, když budete potřebovat svou investici prodat, tak to dokážete, protože podílové fondy jsou zavázány k tomu, že udrží likviditu. Zároveň většinou dojde k rozkladu rizika, protože takové fondy nakupují cenné papíry, dluhopisy, od více různých firem. Tím pádem, když náhodou nějaká z těch firem zbankrotuje, tak tato událost nemá až tak velký vliv. Když se vám položí jedna firma z jedné, tak jste přišli o všechno, ale když se vám položí jedna firma ze sta, tak jste vlastně přišli o jedno procento. Zásadní nevýhodou je, že najednou vidíte kolísání. Vidíte, že každý den fond přeceňuje hodnotu svého majetku a kolísání. Když se podíváte na jedno z mých videí s názvem “netopýr v tunelu” tak vlastně vidíte. Rozsvítíte si ve své investorské tmě. Nedoufáte jenom v to, co bude na konci tunelu, ale vidíte to dopředu.


Otázka zní: Kdy se vyplatí dluhopis a kdy dluhopisový fond? A na to si odpovíme v dalším článku.