Finanční poradenství
14. 05. 2016

Proč klesají úrokové sazby

Nedávno jsem dostal od klienta otázku, kterou v posledních letech slýchám poměrně často. A když už nějakou otázku slyšíte poněkolikáté, tak to většinou znamená, že je ta otázka důležitá. „Proč mi stále klesají úroky na spořícím účtu? A kdy se zase zvednou? A co to pro mě znamená?“


Úrokové sazby klesají proto, že většina centrálních bank dnes pumpuje do ekonomiky peníze, tím ředí peněžní zásobu. Snaží se, aby lidé začali více utrácet a banky, aby začaly více půjčovat. Uvažovaní centrální banky je následující: „Nerostou ceny a inflace se pohybuje okolo nuly. To je dlouhodobě v nesouladu s naším cílem, kterým je růst cenové hladiny o dvě procenta ročně. Aby rostla cenová hladina, tak musí růst ceny zboží. To většinou způsobíme tím, že lidé si budou půjčovat peníze a ty budou utrácet nebo si budou peníze půjčovat firmy a budou investovat do svého rozvoje. Růst poptávky po úvěru způsobíme tím, že nyní bude výhodnější si půjčit než tomu bylo v minulosti a zároveň bude méně výhodné peníze někam spořit, než v minulosti.“


Efekt je tedy takový, že centrální banky snižují svoje úrokové sazby a v návaznosti na to klesají úrokové sazby na spořících a běžných účtech. Ty budou dále klesat minimálně do doby, než se objeví cenová inflace. To může trvat ještě několik let. Do té doby budou pravděpodobně dále klesat výnosy veškerých dluhových aktiv, mezi která se řadí například stavební spoření, státní a firemní dluhopisy či penzijní fondy, a zároveň je prostor k dalšímu mírnému snížení úroků u úvěrů. U hypoték je již prostor téměř vyčerpaný, protože u hypoték jsou banky dnes téměř na nákladové marži, u ostatních úvěrů můžeme další snižování sazeb očekávat (investiční úvěry pro firmy, spotřebitelské úvěry, kreditky,...). Již dnes se to projevuje například u společnosti HomeCredit, který má dnes úrokovou sazbu na svém spotřebitelském úvěru 9,9%, což by ještě před pár lety bylo nemyslitelně málo.


Ředění peněžní zásoby má ještě jeden efekt, kterého lze využít. Když se ředí peněžní zásoba, tak je v oběhu více peněz a v důsledku to znamená, že je možné zaplatit víc peněz za věci, které je možné koupit. Většina peněz je dříve nebo později za něco utracena a neleží na účtu. A tím, že je peněz víc, tak je možné jich víc utratit a to vede k nárůstu cen. Zatím se to neprojevuje u zboží běžné spotřeby, protože to by bylo pro většinu lidí negativní, ale již se to projevuje na cenách majetkových aktiv, jako jsou nemovitosti či akcie. U těchto aktiv se dá dlouhodobě očekávat nárůst cen, což otevírá zajímavou příležitost pro investice ať už do vlastního bydlení, nebo do cenných papírů.


Pokud jste tedy před rozhodnutím, zda si koupit vysněné vlastní bydlení, nebo dále setrvat v nájmu, tak bych preferoval první variantu, protože je velmi pravděpodobné, že v budoucnosti budou ceny bytů a domů vyšší než dnes. Samozřejmě je potřeba postupovat uvážlivě vzhledem k velikosti a délce závazku, když si svoje bydlení pořídíte. Doporučuji se před takovým rozhodnutím poradit s finančním poradcem, který Vám nejen pomůže s nalezením vhodného řešení, ale zároveň Vás upozorní na související rizika a navrhne, jak se jich vyvarovat.


Podobnou radu mám i pro případ, že máte bydlení již vyřešeno a přitom máte na spořícím účtu nějaký obnos prostředků, pro který hledáte dobré místo ke zhodnocení. Zde se nabízí velmi široká škála nástrojů finančního trhu, které Vám mohou přinést ten správný užitek. V této oblasti je konzultace s finančním profesionálem téměř nutností.


Ať tak, či tak, je současný vývoj trhu příležitostí zamyslet se nad tím, jak se svými financemi hospodaříte a co od nich do budoucna očekáváte. A to je ideální téma k rozhovoru s finančním poradcem. A že svého poradce ještě nemáte? Tak nám napište a náš tým Vám bude k dispozici.