Finanční poradenství
26. 10. 2016

Prevence rizik

Pokud existují, a věřte, že existují, v našem životě nějaká rizika, máme v základu dvě možnosti, jak s nimi pracovat. Buďto prevencí, aby dopad v případě problému byl co nejnižší nebo vůbec nic nepříjemného nenastalo. Nebo je řešení represe, tedy až situace nastane, budu ji řešit.


I stát nebo hasiči mají takzvané preventivní plány řešení rizik. Můžeme říct, že je prevence vždy lepší než řešení následků. To, s čím byste měli začít je, že si vezmete svá rizika a zeptáte se sami sebe a svého finančního poradce, jaké jsou možnosti snížení potenciálního negativního dopadu.


Snížíte například pravděpodobnost obdržení pokuty za rychlou jízdu tím, že prostě budete dodržovat předpisy. Totéž se nám děje dlouhodobě v běžném životě třeba u zdraví. Snížíte pravděpodobnost toho, že budete nemocní, když nebudete běhat v mrazu a sněhové vánici v triku a žabkách. Nebo hrozbu rakoviny plic výrazně snížíte, když nebudete kouřit. Preventivní opatření jsou často levnější než represivní cesty.


Druhá cesta může být, že snížíte finanční dopad rizika. Tady se to dělá velmi obtížně. Znamená to udělat opětření dopředu, aby dané riziko neznamenalo takový průšvih. Například doma můžeme mít požární hlásič, který nám dovolí dřív zavolat hasiče a dřív požár uhasit a celková škoda nemusí být nutně tak vysoká. Stejné je to se snížením doby trvání. Při povodních může být dům pod vodou, přijedou hasiči a čerpají vodu, aby snížili dobu trvání rizika vody v domě.


Jak řešit rizika na úrovni represe? To si povíme příště…