Jak na finance
19. 09. 2022

„Nová“ situace v ekonomice

V poslední době se na nás z ekonomiky a z finančních trhů žene jedna špatná zpráva za druhou. Namátkou se jedná o obrovský nárůst cen energií z důvodu výpadku dodávek ruského plynu a ropy, dále se jedná o vysokou inflaci. Často dostávám otázku, jestli se akcie ještě někdy vzpamatují. Jednoduchá odpověď je, že ano.

V poslední době se na nás z ekonomiky a z finančních trhů žene jedna špatná zpráva za druhou. Namátkou se jedná o obrovský nárůst cen energií z důvodu výpadku dodávek ruského plynu a ropy, dále se jedná o vysokou inflaci, která v naší zemi dosahuje přes 17% a v USA a Evropě více než 8% a v neposlední řadě se jedná o válku na Ukrajině, která ničí tamní ekonomiku a zároveň zatěžuje i ekonomiku těch zemí, které Ukrajinu vojensky a hospodářsky podporují. V USA již byla naplněna definice recese, což je pokles HDP dva kvartály po sobě. Dá se tak říci, že v Americe již máme stagflaci, která je kombinací vysoké inflace a stagnace, nebo poklesu ekonomiky.


Většina ekonomů, finančních poradců ani klientů ještě takovou situaci nezažila, což vede k obavám a strachu o budoucnost a to dokonce až tak masivně, že vznikají protivládní demonstrace, které jsou přirozeným vyústěním frustrace z toho, že vláda pro své občany nedělá to, co by občané očekávali. Tento strach se samozřejmě přelévá i na finanční trhy, které stále pokračují v poklesu a vykazují vysokou volatilitu, jak ukazuje následující graf, který porovnává americký akciový index SP500 a index volatility (index strachu) VIX:




Často dostávám otázku, jestli se akcie ještě někdy vzpamatují. Jednoduchá odpověď je, že ano. Firmy totiž produkují výrobky a služby, které lidé potřebují. Počet lidí stále ještě celoplanetárně roste a zároveň již mnoho tisíc let platí, že se chceme mít v budoucnu lépe, než se máme dnes. A proto roste spotřeba výrobků a služeb, tím rostou tržby a zisky firem a díky tomu dlouhodobě roste cena akcií. Současný pokles považujeme za velkou příležitost ke zhodnocení peněz, i když to teď tak nevypadá. Jedním z důvodů, proč jsme i teď klidní, je to, že se částečně opakuje historie. Konkrétně období sedmdesátých let v Americe.


V té době došlo ke kombinaci několika faktorů, které jsou velmi podobné dnešním. Probíhala a postupně končila válka ve Vietnamu, proběhla Jomkipurská válka a zároveň v Americe probíhala inflační vlna, která byla výrazně větší a delší, než ta dnešní. Zároveň došlo ke skokovému navýšení cen energií (ropy) z důvodu embarga OPECu na vývoz ropy do USA a americká ekonomika dlouhodobě stagnovala. Z dnešního pohledu stačí vyměnit Vietnam za Ukrajinu a ropu za plyn a zjistíme, že jsme ve velmi podobné situaci, jako tehdy.


Pro ilustraci graf ceny ropy:




Skokový nárůst z roku 1974 byl o 234% a do konce desetiletí to bylo dokonce o 918%. Je to velmi podobné dnešku. Podobný obrázek jako dnes vidíme i u inflace a hrubého domácího produktu – inflace je vysoká, HDP stagnuje:




Finanční trhy reagují obrovským poklesem hodnoty:




A přes všechny tyto hrozné zprávy, které jsou velmi podobné těm dnešním, vypadá vývoj finančních trhů z té doby z dnešního pohledu takto:




Pro přehlednost je poslední graf zobrazen na logaritmické škále. Myslím, že je poměrně jasně vidět, že po poměrně náročné době přišla doba ekonomické prosperity a růstu finančních trhů, která s drobným zakolísáním trvala přes dvacet let. Po těžké noci, tak přišlo nové ráno. Proto věříme, že přijde i teď. Bohužel zatím nevíme, jestli je aktuálně půlnoc, nebo už se rozednívá. Ať tak či tak i když je teď tma a vývoje hodnot investic vypadají hodně špatně, tak dříve či později přijde ráno a hodnoty našich investic se nám otočí k dobrému. Proto je potřeba zachovat chladnou hlavu, stále pravidelně investovat, případně navyšovat úložky, pokud je to možné, a hlavně pracovat s volným kapitálem. Nenechat ho ležet jen na běžných účtech, ale rozvážně s ním pracovat a spořit. To už jsou ovšem témata k osobnímu rozhovoru. Pokud chcete chránit své úspory před inflací nebo máte obavy, jsme tu pro Vás.