Freakonomics
04. 10. 2016

Kolik mít dětí, aby to bylo ekonomické?

Před pár dny jsem se potkal s kamarádem u piva. Mezi řečí se zmínil, že se ženou chtějí jen jedno dítě. Jeho myšlenka mi dlouho ležela v hlavě a dopočítal jsem se k výsledku, že jde o nejméně efektivní variantu rodičovství. Pominu teď všechna výchovná hlediska, protože z mé zkušenosti a názoru se lépe vychovávají dvě nebo tři děti. To už je však otázka na psychology. Tím nejsem, mohu jen sdělit svůj názor a tím to končí. Oblast, kterou posoudit mohu, je ekonomické hledisko celé věci.


Pohledy existují v podstatě dva. První je, že vstupní investice do založení rodiny je úplně stejná bez ohledu na počet dětí. Postýlka, kočárek, stolička, oblečení, plenky… Pokud máte víc jak jedno dítě, už máte většinu věcí z dřívějška. Tady se náklady ředí počtem dětí.


Druhá věc jsou náklady průběžné. První, reálné, řekněme finanční, kde vzhledem k různým rodinným vstupům je jedno, kolik dětí mám. A jak říkala moje babička: „Kde se nají pět, nají se i šestý.“ V našem rozpočtu se už tento rozdíl téměř neprojeví. Mimo kroužky, tam finanční nárůst potřeby každého dítěte poznat je.


A ještě je tu časový náklad na výchovu dětí. Jedno dítě vyžaduje vaši plnou pozornost. Když máte více než jedno dítě, zjistíte, že se občas vlastně tak trochu vychovávají mezi sebou a vás nepotřebují každou vteřinu. Vy tím ušetříte vaše nejcennější aktivum a to je čas.


Zamyslete se nad tím, kolik chcete dětí a jak jejich výchovu využijete ve prospěch celé rodiny.