Jak na finance
01. 12. 2017

Jak využít kryptoměny v běžném životě? (epizoda druhá)

Pokud zařadíte kryptoměny mezi alternativní investice a komodity, je potřeba si uvědomit, že všechny alternativní investice by měly představovat maximálně 10 % vašeho investičního portfolia. Portfolio jako takové by mělo stát na standardních aktivech, jako jsou dluhová aktiva (vklady v bankách, dluhopisy atd.) nebo majetková aktiva (akcie firem, nemovitosti). Aktiva majetkového typu, zejména nemovitosti a akcie firem, vám nesou zejména běžný výnos (nájem a dividendu) a případně i další kapitálový přínos v nárůstu hodnoty. Většina alternativních investic, ať už je to zlato, umění nebo kryptoměny, nesou v drtivé většině případů pouze kapitálový výnos. Čistě spekulujete o nárůstu jejich ceny v budoucnu. Úrok nebo nájem za to, že máte ve sklepě zlatý poklad nebo na flashce pár bitcoinů, vám nikdo nevyplatí.


Podívejme se na kryptoměny z pohledu investičního trojúhelníku. Jaké jsou výnosy? Respektive, jaký budoucí nárůst ceny očekáváte, protože běžný výnos zde neexistuje? Jak dlouho tu investici chcete držet? Jaké riziko jste ochotni podstoupit? Respektive s jakou pravděpodobností očekáváte výnos?


Je dobré zmínit pojem Černá labuť. Jde o vysoce nepravděpodobnou událost s vysokými dopady. Může být pozitivní, třeba jako výhra ve sportce, nebo negativní jako třeba 11. 9. 2001. Pokud sázíte na černé labutě negativního typu, např. že bude válka, tak se z vás stanou preppeři, kteří mají spoustu jídla v konzervách a na zahradě protiatomový kryt, spoustu zbraní ve sklepě a hodně zlata v trezoru. Nebo můžete sázet na pozitivní černou labuť, kdy vsadíte drobnou část peněz a doufáte, že vám to vyjde. Něco jako sázení v kasinu, nebo sázky na sportovní výsledky oblíbeného sportovního klubu. To je právě typicky bitcoin. Přesně v této formě mají kryptoměny v investičních portfoliích určitý význam. Pokud sázím na pozitivní černou labuť a věřím, že mi ta sázka vyjde, musím to dělat s úzkým procentem portfolia, protože když to nevyjde (což je velmi pravděpodobné), tak o ty peníze velmi pravděpodobně přijdu a tím pádem musím vsadit částku, která pro mě nebude nijak zásadní. Proto se bavím o tom, že celá složka alternativního portfolia (kryptoměny a zlato) by měla tvořit maximálně 10 %. Můj osobní názor je, že nevím, jestli přijde negativní nebo pozitivní černá labuť. Proto bych to rozdělil půl na půl. 5 % svého portfolia vsadit na negativní černou labuť, tedy na to, že má smysl být připravený na to, že vznikne válka, mít zlato a zbraň apod. a 5 % na to, že všechno vyjde a bude to super a já vyhraju jackpot. Z toho plyne, že sázka na kryptoměny je velmi zajímavá. Berte to na stejné úrovni, jako když koupíte umělecké dílo začínajícího umělce a budete doufat, že se po své nečekané a jistě velmi tragické smrti, stane velmi slavným (Mozart, Gogh,…).


Proč bitcoin nepovažuji za důležitější investici? Pokud to náhodou vyjde a bitcoin se stane skutečnou měnou se všemi jejími znaky, tak by z mého pohledu měla být hlavní složka portfolia stále akciová, protože pokud vlastním akcie Applu, Samsungu a dalších (doplňte si prosím název své oblíbené společnosti), tak je mi jedno, jestli prodávají za dolary nebo bitcoiny, protože mám pořád podíl na zisku. Dává to smysl? Pokud ano, bitcoin do portfolia patří, ale maximálně z 5 %. Zbytek dejte do standardních konzervativních aktiv a rozkládejte riziko. Podílové fondy a široký rozklad rizika mezi reálné společnosti, protože nevím, jestli bitcoiny budou prvně platit v USA nebo třeba Číně. Bitcoin je jen zúčtovací jednotkou a pokud vlastním firmu, jejíž výrobky a služby kupují a potřebují miliony lidí na celém světě, tak je mi vážně jedno, jestli účtuju v USD, EUR, BTC nebo měně FŇ či BŽ. Můj výnos závisí na tom, jestli žijeme svoje životy a ne na tom, že účtujeme v rozdílných jednotkách. „Co je po jméně? Co růží zvou i zváno jinak, vonělo by stejně.“ pravil moudrý muž. Bitcoin a žádná další kryptokomodita nemá větší význam, než název a kurz vůči ostatním měnám. Vztah BTC a USD bych asi nejlépe popsal jako vztah palců a centimetrů. Vážně se dá zbohatnout na tom, jestli měřím v palcích nebo SI?