Jak na finance
25. 07. 2018

Jak chránit svoje peníze před inflací

Nedávno jsem dostal od kolegy otázku, do čeho by měl investovat svoje peníze, pokud se chce dobře a dlouhodobě ochránit před inflací. Diskutovali jsme o zlatu, nemovitostech, dluhopisech a samozřejmě akciích. Mnohdy taková diskuze končí na prostém konstatování, že do akcií. Přesto mi to nedalo a tento závěr jsem si chtěl ověřit. Takže jsem si vzal poměrně dlouhé období, za které máme k dispozici data, a udělal jsem si takový malý výzkum. Výsledkem je následující graf, který ukazuje relativní nárůst hodnoty akcií – měřeno indexem Wilshire 5000, což je jeden z nejširších amerických akciových indexů, nemovitostí – měřeno indexem S&P/Case-Schiller, zlata – měřeno indexem London Bullion Market a samozřejmě měnové zásoby (agregát MZM) a růstu spotřebitelských cen (index All Urban Customers All Items). Všechna data pocházejí z USA od roku 1980 do dnešních dnů. Záměrně jsem zvolil USA, protože je to nejvyspělejší ekonomika světa a existují zde nejlépe dostupná a zpracovatelná data.


Výstup je očekávatelný a přesto šokující. To, že akcie dlouhodobě nárůstem ceny překonávají růst peněžní zásoby i inflaci jsem očekával. Ale že tak moc? Stejně tak je na první pohled neočekávatelné, že peněžní zásoba extrémně roste, ale spotřebitelské ceny až tak ne. To jsou ty dvě modré čáry v grafu. Naopak naprosto v souladu s očekáváním je vývoj dlouhodobých cen nemovitostí a spotřebitelských cen. Samozřejmě s přihlédnutím k volatilitě cen nemovitostí. Zejména nemovitostní bublina let 2003 – 2007 a její splasknutí v letech 2008 a 2009 je krásně vidět. Stejně tak mě nezklamalo zlato. Jako investiční nástroj pro udržení kroku s inflací je naprosto nevhodné a myslím, že skoro 40 let historie to jen potvrzuje.


Závěr? Pokud chcete ochránit své peníze dlouhodobě před inflací, jsou akcie jedinou rozumnou volbou. Mají bohužel jednu zásadní nevýhodu a tou je kolísavost. I na logaritmické škále vypadá jejich vývoj jako horská dráha. Proto jsou investice do akcií zejména o řízení emocí a bez dozoru zkušeného profesionála to radši nezkoušejte. A právě proto jsme tu my, finanční poradci.


Líbí se vám zelená čára v grafu? A chcete ji využít ve svůj prospěch? Tak nám zavolejte.