Jak na finance
05. 12. 2017

Index Lucie Borhyové

Dnes si to trochu odlehčíme. Předpokládám, že všichni víme, kdo je Lucie Borhyová. Kdo z nás alespoň jednou neviděl zprávy na nejsledovanější TV v ČR. Když si zadáte do Googlu Index Lucie Borhyové, tak vám to nenajde žádnou oficiální ekonomickou metriku nebo terminus technicus. Maximálně vás to odkáže na výraz Lucie Borhyová na Wikipedii. Já ji osobně považuji za špičkovou moderátorku a špičkovou novinářku, profesionálku ve svém oboru. Právě proto jsem si ji vybral jako nositelku názvu, který by se teoreticky v době vzdáleně minulé mohl jmenovat Index Jolany Voldánové. Podle toho, který moderátor měl až tak silnou schopnost ovlivnit mínění lidí, a tak silnou schopnost předat nějakou informaci.


V současné době v naší kanceláři používáme index Lucie Borhyové v podstatě jako varování před zprávou, která může mít nečekaný dopad. Jakékoliv zprávy či noviny vždycky reagují se zpožděním. Můj dědeček s oblibou říká, že neexistuje nic méně aktuální než včerejší noviny. Do jisté míry má pravdu. Televizní zprávy popisují události vždy až ex post. O připravovaných akcích, o tom, co se bude dít, se noviny příliš nezmiňují. Může za to do jisté míry klipovitost TV, kdy je potřeba v krátkém čase předat co nejvíce informací a z části to, že televizní noviny musí vydělávat, takže je lépe přinášet bombastické a ideálně tragické zprávy, které zajistí vyšší sledovanost a tím pádem dražší reklamní čas. Noviny jsou byznys.


V ten okamžik bombastický titulek typu, tulipánové cibulky zvýšily svou hodnotu za poslední rok o neuvěřitelných 2000 %, logicky prodávají. V okamžiku, kdy se v té zprávě řekne, že tulipánové cibulky nepřetržitě rostou 5 let v řadě, investujete do nich veškeré své úspory, je to špatně. Záměrně jsem si vybral tulipánové cibulky, protože nám popisují dobře známou krizi z konce 17. stol, kdy massmedia až taková nebyla, proto trvala tulipánová horečka až 25 let. Kdy na začátku jedna tulipánová cibulka stála jeden gulden, jednu holandskou zlatou minci, a na konci bylo možné za jednu tulipánovou cibulku koupit celé panství, což je dost hrozná představa.


Stejně tak se dá říct, že index Lucie Borhyové odráží jednu věc. Jakmile bude po něčem výrazně velká poptávka, velký zájem, tak tomu poroste cena. Pokud tomu dlouhodobě roste cena, tak tomu roste i poptávka. Z důvodu spekulace s cenou. Každý vidí spekulativní možný výnos. Teď to koupím levněji a časem se najde nějaký blbec, který to ode mě koupí draho.


Index Lucie Borhyové používám jako varování. Když už se o nějaké komoditě mluví tak veřejně, že už ji kupují úplně všichni, v ten okamžik je nejvyšší čas ji prodávat. Když už si i čističi bot či uklízečky povídají o tom, jestli si koupí akcie firmy X nebo firmy Y, tak si myslím, že je nejvyšší čas akciový trh opustit. Takovéto chování se samozřejmě projevilo při jakékoliv větší krizi, která nastala. Ještě v předvečer krize roku 2008 se říkalo, že náš finanční systém je zdravý. Je v naprostém pořádku. Hypotéky nepředstavují žádný zásadní problém a všichni víme, jak to dopadlo. V předvečer krize roku 1953 dokonce ministr financí československé vlády řekl, že naše měna je pevná, a pak přišla měnová reforma. Vždycky tyto informace byly v hlavních zprávách. Proto v okamžiku, kdy Lucie Borhyová, prostě když se v masmédiích typu Novinky.cz a Ihned objeví zpráva, že nějaká investice za poslední dobu vydělala strašné peníze, a že je to skvělá investice, je to správný signál k nesprávnému chování. Je to pro vás výborný varovný signál, proč z té investice vystoupit. Index Lucie Borhyové vám v tom může pomoct.